Atviras konkursas „Architektūros užsakymas“

Kviečiame architektus, architektūros studentus ir visus besidominčius mus supančia aplinka kurti tekstus ir vizualinius pasakojimus apie architektūros užsakymą. Kaip gimsta architektūros užsakymas? Kas formuluoja užduotį architektui ir sprendžia kokios architektūros mums reikia? Kokio mikropasaulio prašytume architektų kuriant mums namus, ir kokių miesto ypatybių pasigendame mūsų vardu perkurtose viešose erdvėse? Ar mes gyvename tokioje aplinkoje, kokios norėjome, o gal tik tokioje, kokią mums pavyko įsivaizduoti?

Šis pasakojimų konkursas yra skirtas tyrinėti architektui keliamos užduoties gimimo procesą. Juk architektūros niekada nekuria vienas žmogus, o lūkesčius jai kelia ne tik konkretus užsakovas, bet ir miestiečiai, institucijos ar kiti architektai. Konkursas tęsia temą, kurią nagrinės ir 2023 metų Architektūros fondo forumas – dviejų dienų renginys, kuriame pranešėjai iš Lietuvos ir užsienio dalinsis įžvalgomis apie užsakymo proceso dizainą ir turinį. Mūsų miestų ateitis tiesiogiai priklauso nuo to, kokias geresnio pasaulio savybes ir vaizdinius gebame artikuliuoti, kokius lūkesčius keliame miesto kūrėjams. Todėl kviečiame kurti tekstus ir vizualius pasakojimus, apsvarstančius šiuos klausimus:

  • Kas formuoja mūsų lūkesčius architektūrai?
  • Architektai įprastai sprendžia klausimą „kaip“ statyti. O koks jų vaidmuo sprendžiant „ką?“, „kur?“, ir „kiek?“ Ar architektai iš tiesų turi balsą?
  • Architektūrinės utopijos ir distopijos. Ar architektūrai apskritai reikia futurizmo?
  • Kiek demokratiškame mieste lemia ir kiek turėtų lemti miestiečių balsas?
  • Jei dirbtinis intelektas pateiks pilnus projektus pagal visus klientų norus, kaip atrodys miestai ir ką veiks architektai?
  • Ar reikia architektūroje reikalauti daugiau meno?
  • … ir visos kitos jūsų pasiūlytos, su architektūros užsakymu susijusios temos.

Sėkmingiausius jūsų kūrinius publikuosime kultūriniuose leidiniuose, o autoriams skirsime 150 Eur honorarą.


Konkurso sąlygos

Reikalavimai tekstams: 1200-2400 žodžių, reikalavimų stiliui nėra, pateikimo formatas – doc, docx, odt.

Reikalavimai vizualiniams pasakojimams: laisvos formos vizualiniai kūriniai – iki 10 nuotraukų arba iliustracijų, pateikimo formatas – jpg, png, tiff, su 300-600 žodžių aprašu (pateikimo formatas – doc, docx, odt).

Kūrinius galima pateikti iki 2023 m. gruodžio 20 d. el. paštu komanda@aiksteje.lt.

Geriausių kūrinių autoriai gaus pinigines premijas (150 eurų). Autorių kūriniai 2024 m. bus publikuojami interneto portaluose ir kultūriniuose leidiniuose. Geriausius kūrinius atrinks „Aikštėje“ organizatorių komanda.

Norite parašyti apie architektūrą, bet abejojate, ar ši tema jums tinkama? Turite idėją, kurią norisi aptarti ar ja pasidalinti su pasauliu? Rašykite mums ir mielai atsakysime.

Norime priminti, kad galite prisidėti prie „Aikštėje“ misijos paremdami mus „Contribee“ platformoje: https://contribee.com/aiksteje

Aikštėje komanda: Justinas Dūdėnas, Lukas Jusas, Margarita Kaučikaitė, Leta Lileikytė ir Matas Šiupšinskas
Atviro konkurso organizatorius – Architektūros fondo projektas „Aikštėje“. Tai platforma, skirta skatinti kokybiško kritinio turinio apie architektūrą atsiradimą ir kūrimą Lietuvoje.


komanda@aiksteje.lt | aiksteje.lt